Tyckartummen fördummar

Bloggbild_JKDigital underhållning eller oldschool papperstidning?
En del tycker att frågetecknet inte ens behövs.
Valet är väl rätt självklart – eller?

Jag erkänner; jag är en pappersprasslare. Gillar färska tidningar, medveten om arbetet, tankemödan, tekniken, tiden, tryckpressarna. Dofterna från förr av framkallningsvätskor och inte helt ekologiska tryckfärger. Papperslagret med rullarna från golv till tak, väntande på att göra tjänst i brevlådan hos Beda i Bograngen. Bilderna som sakta kom fram på papperet i skålen. Filmer som framkallades, tryckplåtarna som monterades.

Sånt som kidsen av idag aldrig hört talas om, aldrig sett.

Jag är såklart miljöskadad av många nätter vid skrivmaskiner och datorer, ivrigt väntande vid den långsamt igångrullande tryckpressen.
För mig är tidningar magi och det tryckta ordet på papper har förändrat världen.
Men jag gillar inte att gå vilse i nostalgiträsket, jag gillar också ny teknik, snabba och billiga kanaler. Ett slags allemansjournalistik där alla som har en tumme kan tycka något. Men tummen, och tron på den, får inte fördumma oss. Vi måste ha råd med kvalitet och kunskap.

 

Jag gillar bokstäverna, deras kraft och tonläge som rätt hopsatta kan få folk att både slåss, gråta, starta revolutioner eller förälska sig.
Bokstäver är kommunikation, har varit det ända sedan de knackades in med flintyxor i stenbumlingar.

Jag har alltid varit en bokstavsman och alltid haft svårt för excelceller som låser in kreativiteten. Cellmännen känns trånga och begränsade. Instängda och fantasilösa och ska man tro på vad de onda excelcellerna säger, och det gör människorna som lever i den riktiga världen, så går det inte. Inte nu och inte sen. Forget it!

Väldigt lite var bättre förr och det är alltid lätt att gå bort sig i nostalgins utmarker,  där borta där det alltid luktar mindre, är mindre skavt, slitet och eländigt och ser bättre ut.
Men; dagstidningar och halvtimmeslånga fördjupande TV-nyheter är utrotningshotade arter. Allt mer sällsynta. Allt mer ifrågasatta. Inte minst av excelmänniskorna som i sina små celler ser att det inte går och inte lönar sig. Tänk utanför boxen, bli kostnadseffektiv. ”Digitala kanaler” ropar excelmänniskorna.

Gratis är gott och finns på nätet. Det finns här och nu när jag vill och berättar inte imorgon vad som hände igår. Får plats i fickan, kan konsumeras i mörker och på Flashback och Avpixlat får man ju både namnen och sanningarna. Som inte står i tidningen.

Eller hur?

Men det handlar också om mediebolagens egen trovärdighet.
Att städa och hålla rent framför den egna dörren, ha god hygien i bonus- och optionsprogramträsken i de egna styrelserummen. Att själva uppvisa den transparens man kräver från samhället i övrigt och att svara även på de mest kritiska frågorna utan sneda översittarleenden i mungipan.

Utan en ny och ödmjukare självbild kan man heller inte kräva varken omgivningens eller den nya generationens respekt, tid eller pengar. En generation som utan en timmes uppdrag och granskning genast fattar det omoraliska förhållandet i miljonbonus till chefen när firman gör miljardförlust.
Det är ju varken raketforskning eller överkurs, det är gammaldags enkel cowboymoral; rätt och fel, vit hatt, svart hatt. Kanske också lite rättvisa och heder.
Om någon kommer ihåg de orden.

 

I en tid när hundraåriga dagstidningar går i graven för att läsare och prenumeranter tar samma väg, gäller det att hitta deras barn och barnbarn – men för att vara intressant måste också produkten spegla den unga generationens verklighet. Det kanske måste handla lika mycket om Fifa som om fotboll, men med litet fibrer och tuggmotstånd.

Medievärlden av idag måste te sig både föråldrad och märklig för unga människor. Som när man ska förklara radions DAB-haveri och varför de som lyssnare ska köpa nya, stora, otympliga apparater för nya pengar när man redan har en radio i fickan och en internatbaserad teknik som sänder hela världens radio direkt till dig var du än är.

Förutsatt såklart att bredbandet är nedgrävt på andra sidan vägen. Där halva Sverige bor.

Och kom inte dragande med kvalitet för det ordet är skrotat sedan länge. Redan när bilder blev pixlar och alla blev nyhetsfotografer skeppade vi både yrkesmän, kunnande och hantverket över bord.

 

Lösningen? You tell me. Jag vet bara att när kampen förlorats får vi ett annat samhälle, något helt annat. Vi får ett jättegap mellan de som vet och kan och vet hur man gör och alla andra.
Vi får ”sanningar” som sprids på sekunder till de som okritiskt tror. Vi får okunskap och utanförskap och det är inte att måla fan på väggen med svarta färger.
Världen kan inte bara bestå av Skylanders, Call of Duty, GTA eller Fifa.

 

Men det finns hopp.
Om du orkat läsa ända hit tillhör du det fåtal som orkar mer än femhundra tecken.
Och du har läst gratis. Och digitalt.
Tidningsbunt
Så smartkompensera redan idag – köp en tidning.

 

SMÅTT & GOTT


### Bensinskatten upp. Undrar om det också gäller flygbränslet?

### Vet inte hur Frölunda tänkte när man la ut en twitterbild på Mikael Wikstrands bås och grejer i omklädningsrummet och rubriken ”bortskänkes”. Klubben hade ju redan credpoängen hemma för att man släppt killen smidigt.

### Finns det bara Clintons och Bushs i USA? Kanske som i Skellefteå med Marklunds och Lundmarks…

### ”Göteborgshumor” var en lite krystad och snabbt tillyxad förklaring som väl bara Glenn Hysén hade kommit undan med.

### Tio månaders avstängning för Röglespelaren André Deveaux har ju bara akademisk betydelse. Ett rejält bötesbelopp hade däremot svidit i plånboken. Där måste regelverket ses över.

### Visst var det kul att se Bajens fotbollsgodismål, men av mediarapporteringen att döma måste det ha spelats något slags VM-final i Stockholm.

### Det svängde fort mellan att Växjö skulle vinna efter bortasegern och tillbaka till att Skellefteå var för starka. Väntar med spänning på ytterligare en vändning av kappan.

### Som om det inte vore nog redan – nu kommer Jubileumsupplagan av Let´s Dance.

### Över 3 000 sidvisningar och 24 procent återkommande besökare. Man kan grotta ner sig ordentligt i internetstatistiken. Men kul när siffrorna går åt rätt håll. Ni är alltid välkomna in här. Tack för besöket.


### SE;
Levin – ett namn med musik. Fantastisk intressant SvT-dokumentär av Andreas Brink om gitarrtillverkaren Levins historia. Och ser du hela får du Anders F Rönnblom som bonus.

### LYSSNA; Blir nostalgisk och gräver fram John David Southers två första album. Elegant från mannen som gav Eagles några av sina bästa låtar.

### LÄS; En dagstidning, bok eller ett magasin. Underskattad kunskap, glädje och njutning. Ge sedan bort den till en ny läsare så har du både recyclat och smartkompenserat.

 

Tack för att jag fick ta av er tid.

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 16 april, 2015 in Blogg

Back to Top