Donald, Donald & knappen

Bloggbild_JKIbland behövs det fingrar på knappen.
Ibland blir man livrädd över vilka som har det eller kan få det.
Det är Trumptider.

Och det är The Donald både här och där. En här hemma och en där borta. En Trump och en Duck.

Där den ene säger sig stå för förnyelse, ska den andre vara som han alltid varit.

För tre år sedan försvann den svarta dockan, en kosackdansare och några scener till i tomteverkstaden, som första gången sändes i svensk TV julafton 1960 och nu 55-årsjubilerar.
I USA sändes ”From All of Us to All of You”, som hela julavsnittet heter, första gången två år tidigare.
En TV-tradition som i SvT förra julen drog 3,7 miljoner tittare.

Och – läs noga nu alla troll – det finns, tvärtemot vad både Rix FM och sociala medier påstår, inga som helst planer på att årets avsnitt ska vara det sista efter påtryckningar från KD eller PK-maffian.
Allt är som vanligt. Inga förändringar.
Donald, 55, styr julfirandet i år också och det är få som trycker på avknappen, tvärtom startar julfirandet hos många 15.00. Först on-knappen, sedan tomten, klapparna & skinkan.

Same procedure as every year.

 

Men det finns en annan Donald som vill ha förnyelse.
Eller åtminstone få tillbaka det gamla landet till den nya tiden. How to make America great again.
Och han börjar hamna farligt nära knappen.

En Donald som skulle behöva Karl-Bertil Jonsson som mentor. Den extrajobbande postynglingen har vuxit upp, blivit medelålders och fyller 40 i jul-TV men knegar med sin säck och sina paket om nätterna på Kungliga Postverket. År efter år.
Tyko Jonssons grabb skänker julglädje åt både gatflickan Beda Larsson, medellöse Harald Ljungström, ensamma änkan Lisbeth Blomkvist, och byrådirektör HK Bergdahl.

 

Miljardären The Donald skulle dock aldrig någonsin skänka något eller ge till de fattiga som en modern Robin Hood. Aldrig.
Tvärtemot julens fridfulla budskap hånar The Donald handikappade, vill bygga murar mot mexikaner, vill stänga ute och slänga ut muslimer och talar om fula kvinnor i TV.
Och folket gör vågen.

The Donald är med raska, oförskämda och hånfulla kliv på väg att bli lika populär hemmavid som sin tecknade kollega.
Faran är att man inte verkar ta clownen på allvar innan det är för sent; en av västvärldens största stollar kan få tillgång till världens farligaste knapp.

En påknapp som kan bli en avknapp för oss alla.
Donald Trump är en Ronald Reagan på steroider. Mannen med den lustiga frisyren som utmanar Hillary Clinton om en plats i racet om presidentposten är en yvig ”sanningssägare” som knappt går att ha i möblerade rum eller vid dukade bord.

 

TrumpDet tycks som om nivån på dumheterna i hans uttalanden inte har någon gräns eller ens har någon betydelse för opinionen. Tvärtom. Över 30 miljoner amerikaner såg debatten på slaskkanalen Fox.
De såg en man som öppet talar om murar och att kasta ut trots att hans familj själv är invandrare, (från Tyskland) på faderns sida. Farfar Friedrich blev pappa Fred och det är en direkt lögn att sonen Donald startade med ”två tomma händer”.
Pappas händer räckte över 2,5 miljarder dollar, intjänade på bostadsbyggande i Brooklyn och Queens i New York. En hygglig start för den lille mannen med det stora håret.

 

Man ska också akta sig för människor som talar om sig själv i tredje person, men amerikanerna verkar älska det. Verkar älska de dumdryga påhoppen och de dumkorkade uttalandena.

“Total and complete shutdown of Muslims entering the United States until our country’s representatives can figure out what the hell is going on.”

Folket jublar.

”Han säger vad alla tycker men inte törs säga”.

”Han har ryggrad, stolthet och hjärta” eller ”Han struntar i den politiska korrektheten vi inte längre har råd med”

Känns det igen? Har vi hört något liknande här hemma? Vet vi hur det gick?
Har Påven en rolig mössa?

 

TrumpClown”Vi måste få bättre kontroll på vilka som kommer in i det här landet” säger en annan av Donalds fans och hen har nog aldrig stått i den där svettvarma källaren på Newark och mött de ilsket arrogant otrevliga passkontrollanterna som gjorde det till en sport att förnedrade de ankommande.

Det var sju resor värre än när vi en annan gång smidigt och effektivt landade i Ryssland, landet på jorden som enligt amerikanerna är allt det de själva försöker undvika.

Världen håller andan för att Trump ska komma någonstans i närheten av farliga knappar.

 

Vad Trump säger om sig själv och andra?
Gå in på nätet och ni hittar säckkärror fulla av dumheter.

“Det är någon med mitt självförtroende som USA behöver efter att ha blivit styrt av förlorare.”

“You know, it really doesn’t matter what the media writes as long as you’ve got a young and beautiful piece of ass.”

Säger han som är inne på sitt tredje äktenskap. Antar att exmodellerna tröttnade på den knubbige och självupptagne mannen. Kvinnor är smartare än män och genomskådar dumhet.

”I will build a great wall — and nobody builds walls better than me, believe me —and I’ll build them very inexpensively. I will build a great, great wall on our southern border, and I will make Mexico pay for that wall. Mark my words.”

Eller den här;

”When Mexico sends its people, they’re not sending the best. They’re not sending you, they’re sending people that have lots of problems and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. … And some, I assume, are good people.”

Och föraktet mot det han själv vill bli;

“If you can’t get rich dealing with politicians, there’s something wrong with you.”

 

Det som förvånar är inte att dumhet inte längre är en belastning, utan hur dumhet, arrogans och okunnighet upphöjs till att någon ”vågar säga sanningen”. Frågan är vem som bär dumstruten vid målgång?

 

KORT OCH GOTT

 

StarWars1### Neil Young i Dalhalla! Förstår ni hur tufft det kommer att bli där i stenbrottet?

### Jag fastnade inte riktigt, har aldrig varit fascinerad av sci-fi men förstår kulten runt Star Wars. Och anspelningarna och blinkningar till den nya filmen är kul. Till och med Löfbergs hakade på.

### Kändes märkligt att en morgon köa för Neil Youngbiljetter bland övernattande och överlyckligt skrikande tonåriga Beliebers utan att veta att det var släpp samma klockslag, samma dag.

### Jag är säkert sist på bollen men The Leftovers är verkligen riktigt bra. Och då har jag bara hunnit en liten bit in i andra säsongen.

### Hej Facebook. Nej tack, jag har verkligen inget behov av att ”se tillbaka och minnas 2015”. Mycket roligare att se framåt.

### Med ljussabel och hjälm ut bland de mörka krafterna. I julhandeln alltså.

### Kan ett helgon heta något så vardagligt som Elisabeth Hesselblad?

### ”På väg käpprätt åt helvete.” Hajade till när jag såg den i största tidningen. Billigt, slarvigt och smutsigt med sådant språk i rubriker och text. Och av den en del vill se som ny chefredaktör.

### Gillade ni Gabriel Kelly i Jills veranda? Kolla in en annan skäggig flanellman i samma anda; Edward David Anderson. Nästan lika bra.

### Önskar jag kommit på den själv; ”Golf är som cykelbyxor – avslöjar allt om en man.”

### Intressant att höra hur Jill Johnson sjunger röven av alla sina (svenska) gäster.

### Kul på twitter; #freewikstrand.

### ”Frågan är om det är nyttigt att avstå allt det goda i jul. Det tror jag inte är nyttigt.” Ernst forever.

### Så långt har det gått att landets största tidningen måste gå ut och förklara varför man i n t e namnger brottslingar.

### Riktigt bra. Virtanen om Trump 

 

BraLåtar79LYSSNA; Bra låtar 79. Såklart vi firar lite jul med rödrutig flanell och elgitarrer, lite Frank, litet Dean och litet Nat King som sig bör i juletider. Och lyssna litet extra på juldraget hos J.D. McPherson eller världens mest politiska julsång från Washington. Plus såklart litet annat smått och gott i tomtens säck.

LÄS; Jag kan tycka att den hånade prinsessmaken Chris gjorde ett okej intryck i TV-fåtöljen hos Skavlan men tycker samtidigt om skärpan i DN-kolumnisten Johan Cronemans skönt elaka TV-kolumn

SE; Släpper linjär-TV:n och frossar i serien just nu. Fargo tappade farten efter en rykande första halva av säsong 2, The River med pappa Skarsgård är jag bara i början av men den är lysande så här långt liksom The Leftovers (och nej, har inte sett Lost, tröttnade efter en bra start).

 

Tack för att jag fick ta av er tid!

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 17 december, 2015 in Blogg

Back to Top