Fantastiska Karlstad

Bloggbild_JKGlädje och sorg. Stolpe in eller stolpe ut.
På få platser i samhället idag är marginalen lika hårfin som inom elitidrotten.
Eller lika betydelselöst superviktig.

Tre nya elitlag – varav två på damsidan – inom loppet av tre dagar. Helltons damer till Elitserien och Karlstad IBF:s herrar och damer (kvalade sig kvar) i nästa års SSL. Fantastiskt kul och ett resultat av och bevis för att stort hjärta och hårt arbete finns i fler organisationer i Idrotts-Karlstad.

Stadens PR-människor och kommunikatörer borde göra vågen och ställa till med ett lila kaffekalas på gator och torg. Hissa flaggan, blås i hornen.

Karlstad rankades 2014 som Sveriges femte bästa idrottstad av SvT. Bara Malmö, Solna, Göteborg och Stockholm var före.
Ett fantastiskt och häpnadsväckande facit med tanke på folkmängd och underlag. Det var andra året i rad på topp fem sedan Karlstad 2013 avancerade till en tredjeplats från mer blygsamma nummer 14 året innan.

Idrotten har, alldeles för länge, underskattat sin plats i samhället.
Ungdomsverksamhetens stora sociala betydelse för att hålla små gangsters från att bli stora, påpekas ofta, men det är först en bit in på 2000-talet som idrotten själv, företrädesvis på elitnivå, på allvar börjat tala klarspråk om de positiva kommunalekonomiska effekter man genererar med evenemang och matcher.

Med ökad kunskap om den egna betydelsen och med trovärdiga mätverktyg har begrepp som gästnätter och TEM-tal, ett mått på hur mycket övernattande och dagsbesökare spenderar i samband med evenemang, blivit ett argument för idrotten.
Ett starkt argument.

Först på senare år har framgångar, ligatillhörighet och idrottens evenemangsstyrka viktats, både på ett ekonomiskt plan, för besöksnäring och för den positiva effekt med vilken de lyser upp stadens varumärke. Argumenten används nu mer frekvent i anslutning till frågor rörande anläggningar och anslag.

SM-finalspelande Växjö är bara ett exempel. Begrepp som ”Arenastaden” och ”Slutspelsstaden” har använts av både kommunala strateger och Lakers eget kommunikationsfolk.
Var hybrisen nu landar efter segern i Guldstaden Skellefteå vet väl ingen.

Och även om det är pittoreskt och litet ”tillbaka-till-rötterna-kul” tror jag en organisation som Mallbacken på lång sikt spikar sig själva i foten genom att stolt visa hur man bygger egna lokaler istället för att kliva fram och säga vi finns, vi kan och vi är viktiga för kommunen och vi är värda respekt och ett rejält stöd.
Även om TEM-talen på Strandvallen räknas mer i antalet sålda Snickarkorvar än övernattningar.

###

Långt från Lysvik och på en annan planet befinner sig Toronto Maple Leafs, ett av idrottsvärldens mest kända varumärken. Trots katastrofresultat säsong efter säsong har klubben högstatus, dock mest tack vare gamla meriter som en av de Original Six som 1917 startade det som idag är National Hockey League och numera omfattar 30 lag.
Leafs har vunnit Stanley Cup tretton gånger (bara Montreal Canadiens har fler titlar) men det är historia. Den senaste titeln vanns våren 1967 och det är 48 år sedan. Sanningen är kolsvart – på de tio senaste säsongerna har Leafs bara en gång tagit sig till slutspel bara för att där redan i första omgången elimineras av Boston.

I år kom laget i botten igen, nästan lika kassa som Buffalo och Arizona med sina 68 poäng på 82 omgångar och med bara ynkliga elva (11) segrar på de sista 51 matcherna.

I kommersiell idrott går yxan efter en sådan säsong. Och som den gått den här gången.

Brendan Shanahan, presidenten, sparkade headcoach, två assisterande coacher, målvaktscoachen. chefsscouten och huvuddelen av scoutingstaben på 24 personer inom loppet av tolv timmar efter den sista pucken för säsongen var slagskottad.

Och då har vi ännu inte kommit ner till spelarna i omklädningsrum som gjorde – eller inte gjorde – jobbet på isen. Yxan går. Eller ”Major Shake-up” som Torontotidningen The Globe And Mail kallar det.

###

Det känns nästan magiskt att vandra med i de smala gränderna igen, däruppe på berget dit vi en kväll tog vespan efter att i flera dagar ha undrat om vad som dolde sig bakom ljusen som lyste längst uppe på toppen.

Vi blev inte besvikna.

Svaret var en fantastisk amfiteater, en magisk solnedgång tillsammans med lågmält samtalande bybor på Teatri Di Petrarosa och världens häftigaste vespatur hemåt; nedför serpentinerna på berget och längs havet där solen gick ner.

Nu är det Mästarnas Mästare som får elstötar på toppen av berget i Pollina på Sicilien.

 

SMÅTT & GOTT

 

### TV om TV-tittare. Ny ”genial” idé av TV4. Det är ju också något slags kommunikation.

### ”Omfattande störningar i tågtrafiken.” Hört den förut?

### Bengt-Åke Gustafssons Lagnau klara för NLA efter kvalspel. Grattis BÅG.

### Kommer i sommar, men vågar vi hoppas att säsong två – med helt nya ansikten – bara når halvvägs till förra True Detectives nivå?

### ”Må dina kameler finna vatten”. Joachim von Stedingk is back! Hans positiva mail lyser som laserljus. Tack ”Jocke”.

### Det händer märkliga saker på Twitter. Jag följs numera av – Gustaf Fröding (@FrodingGustaf)

#### Ledarartiklar är sällan underhållande, men Erik Helmerssons kontraattack på Jan Guillou i DN var skön bokstavsboxning om halmgubbar, hotellfyllon och att applådera med en hand.

### Jag gillade ”stassern” Jonathan Höjd, men tror att Maciej ”Masken” Szwoch från Modo blir bra som ny målvaktscoach. En Granqvist light med mycket passion och noggrannhet.

### Stigningarna runt Alstern från ”fel” håll och i motvind när man bara har tidiga vårben på cykeln är ingen lek.

### SE; SvT-dokumentären om när Moderaterna stal varumärket av Socialdemokraterna. Lysande intressant om högern som byggde om och blev ett ”arbetarparti” med hjälp av skickliga strateger. Intressant om att politik blivit något annat än det en gång var.

### LYSSNA; Young At Heart. Fantastiskt album av Ida Sand. Om du vågar höra kvinnliga covers på Neil Young i svensk jazzversion på tyskt skivbolag.

### LÄS; En kritiserad konstutställning är också en utställning. Ystads Allehandas konstskribent toksågar Ulf Lundells utställning. Läs motorsågningen här

 

Tack för att jag fick ta er tid

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 13 april, 2015 in Blogg

Back to Top