Lyssna och lär

Bloggbild_JKMan ska lyssna på de som kan. Att lyssna är också kommunikation.
Eller som Dalai Lama formulerat det;

When you talk, you are only repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new.

Genialt.
Men så är det ju alltid; det enkla är det geniala. Kejsaren hade inga nya kläder. Han hade inga kläder alls och det var bara barnet som såg det. Och som sade det högt.

Männen med bombarjackor som tågade in på PS-gymnasiet i Varberg mitt under föreläsningen med förintelseöverlevaren Mietek Grocher, 88, hade säkert haft nytta av att lyssna litet mer.
Och de som tror romerna sitter där för de ingår i ett kriminellt nätverk borde också lyssna litet mer om hur det känns att sitta där på marken i minus tio och i snålblåsten vara utelämnade till folks (o)vilja att släppa några enkronor i muggen.

 

Lyssna-tänk-skriv är en annan bra kommunikationsmodell.
Ibland är det lätt att i affekt hoppa över steg två och istället skriva på uppstuds med magen.

Gjorde det en gång i en spalt i en tidning. Blev förbannad på fina män med fina rockar och foträta eccoskor som gick fyra i bredd på cykelbanan, inte en antydan att släppa fram en cyklist.
Jag skrev om de fysikaliska lagar som gäller om cyklist i +30 km/tim kör axel-mot-axel med man i fin rock, 50+

Ingen tvekan om vinnare och förlorare i den duellen i soluppgången.

Båda jag och chefredaktören fick veta ett och annat om vår mentala hälsa och olämplighet i att jag skrev bokstäver i den aktuella tidningen.
Det tog nästan tjugo år men nu kommer uppdelningen av cykelbanorna som ett bra vårtecken.

Om sedan fotgängarna också tar med sig hjärnorna ut i solen och håller skitande hundar på samma sida de själva går blir det ännu bättre.

 

Skriva först tänka sedan kan straffa sig men rätt använt kan Facebook ge chans till revansch, en ocean av möjligheter. Fel använt blir det lätt ett svart gruvhål. Fingertoppskänsla, smartness och en liten lagom dos humor kan leverera bigtime.

Årepolisen Tomas Häggs kontring på Alex Schulmans Aftonbladetkrönika om felparkeringsdiskussionen, eller som Schulman uppfattade det, envägskommunikationen, var ett lysande exempel på det förstnämnda.

”Men samtidigt så borde han känna sig riktigt lyckligt lottad som har ett liv där problemen ligger på den här nivån. Vi träffar dagligen människor i betydligt svårare livssituationer.”

Skev Hägg och avslutade;

”Hur jag ska ta mig vidare? Läppen darrar och jag hade svårt att göra frukostmackan… jag känner mig kränkt!”

 

Skriva först och inte tänka alls är Katie Hopkins bästa gren.
Mot dumheten har gudarna kämpat förgäves i alla tider. Som mot det hopplösa fallet, brittiska The Sun-krönikören Katie Hopkins som skriver om eritreanska båtflyktingar, eller ”kackerlackor” som hon kallar dem, som drunknar i Medelhavet.
Läs om den här och fundera en stund över om inte hon borde lyssna på de 250 000 läsare som startat en namninsamling och vill att tidningen gör sig av med henne.

 

conversation1Vi lyssnade när de sade att det aldrig skulle hända igen, att Mare Nostrum skulle rädda framtida liv.
Men det blev bara ord, eller som vi säger i Värmland mycket snack och lite verkstad. Projektet blev för dyrt, lades ner och nu händer det igen,
I helgen miste kanske så mycket som 900 människor livet i Medelhavet utanför Lampedusa och Libyen. Många av dem inlåsta i en skrotfärdig, 30 meter lång fiskebåts lastutrymme. Försök sätta dig in i känslan; Inlåst. Skrotfärdig båt.

Vi lyssnade, men det var bara ord och ingen lärde något den gången.
Vad är planen den här gången?

 

 

KORT & GOTT

### Intressanta funderingar över Växjö och ett eventuellt SM-guld från alltid läsvärde Enestubbe här

### Träffade Anton Hedman och sambon Camilla Svantesson. De har skaffat hund, en liten charmig bulldogg vid namn Uffe. Frågade om det var efter Bodin, men det var det inte.

### Flyttar sonens boende från Göteborg till Varberg. Vägrar jinxa och lägger först efter sista turen upp en bild på den vita bussen från Rent-A-Wreck. Bussen gjorde jobbet galant – trots namnet.

### Jag vet inte med Game Of Throns. Är det Sagan Om Ringen-killarna som gillar den?

### Det är jinxöversteprästen Erik Granqvist som lärt mig att aldrig, aldrig någonsin ropa hej innan man är på andra sidan bäcken eller målvakten verkligen hållit nollan.

### Mediestrateg verkar vara en schysst titel som kan klistras på det mesta och de flesta. Funderar på den, skulle nappa direkt om den inte vore så konsultig.

 

### SE; 1 – Life On The Limit. Strålande F1-dokumentär om en tid när polisongerna var stora, slipsarna smala och sporten livsfarlig. Säkerhet, fart, ond bråd död, blixtrande elegant hopklippt och med strålande musik. Sevärt.

### LYSSNA; Podarkivet P3 Dokumentär är strålande nutidshistoria och en guldgruva för den som inte orkar läsa på papper. Avsnittet om IT-Bubblan har visserligen några år på nacken men är en fantastisk bakgrund om en otrolig tid när allt var möjligt. Åtminstone till en början.

### LÄS; Och förundras över ilandsproblematiken i DN:s politiske reporter Viktor Barth-Krons krönika om problemet med ryggsäckar på tunnelbanan. Enormt viktigt att hans problem belyses för hela riket i en av Sveriges största tidningar. Läs här.

 

Tack för att jag fick ta av er tid.

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 21 april, 2015 in Blogg

Back to Top