De fattiga & De rika

Bloggbild_JKDet är mycket om att vi inte har råd. Mycket Vi och Dom.
De säger att en ström av människor som lämnat allt kommer att slita hål i våra plånböcker och sno vårt välstånd, säkert snart ta över hela landet.
Sanningen är nog snarare att hålen kommer från annat.

En del åker till dom som har det sämst och ljuger om brist på välstånd i landet. De ljuger i folkets namn om ett annat mottagande och om lagar som inte finns. No money. No jobs. No homes.
No brains.

En del vill öppna sina hjärtan, andra vill stänga gränsen. Ibland är båda partiledare i samma parti och de som tycker politiker velar fram och tillbaka i frågan får en ocean av vatten på sina kvarnar, andra får ännu fler procent.

 

De säger att vi måste stänga, låsa och skicka hem, annars bryter systemen samman. Vi kraschar och blir fattiga allihop.
De har fel, men det får man väl inte säga i det här landet.
De tycker det är bättre att några är fattiga.
Några andra.
Någon annanstans än här.
Det är bättre att de är fattiga där än här.

Sanningen är ju att vi, med eller utan flyktingströmmar, sätter sprätt på stålarna själva. Och vi är bra på det.

 

Ullared3Köptemplet Ullared satte endagsrekord i söndags när 37,3 miljoner kronor omsattes i kassorna.
Trettiosju miljoner. På en enda dag. All time high.

Om några veckor avslutar Ullared och vi andra en julhandel som kommer att omsätta över ofattbara 70 miljarder kronor.
Det vill säga vi som får mer än 24 kronor om dagen.

 

En asylsökande flykting på ett boende får 24 kronor om dagen, 720 kr i månaden, oavsett vad påhittade poliser eller olika flygblad påstår. Det räcker, kanske, till liten gran och liten skinka (för den som äter det svenska fläsket, korrekt slaktat och ännu inte förbjudet) om man sparar varenda spänn fram till jul.

De säger att vi inte har råd att ta emot fler, att vårt maskineri kraschar och att våra gamlingar blir fattighjon och utan sylt till pannkakorna om vi fortsätter ha våra gränser vidöppna och välkomnar dem som flyr.

 

De åker ner till öarna i Medelhavet, inte för att hjälpa till, de åker ner med kameror och flygblad och säger sig dokumentera och tala för oss alla. De säger att Vi tycker som Dom. De ljuger med både bokstäver och siffror när tretton procent blir alla.

Under tiden låter vi kulorna rulla här hemma. Vi som inte har råd att hjälpa de fattigaste.

Vi har aldrig någonsin omsatt så mycket pengar hos Systembolaget. Utöver de mäktiga 26,4 miljarderna (nettoomsättning 2014) tillkommer Tysklandsimporten (runt 17 miljoner liter öl) som får bilar och bussar att gå på på fälgen hemåt.
Dessutom beräknar Statistiska Centralbyrån (SCB) att svenskarna lägger ytterligare 5,5 miljarder i år på prostituerade, illegala droger, insmugglad alkohol och cigaretter.

Hur man nu beräknar sånt.

 

LösgodisUnder tiden snaskar vi godis. Nästan 18 kilo per person och år unnar vi oss och anser oss ha råd med. Rekord. Aldrig någonsin har vi lagt så mycket pengar på godis, trots att vi aldrig tidigare sagt oss leva så sunt som nu och sprider facebookuppdateringar och instagrambilder om vårt hälsosamma leverne.

Vi köper snacks för 2,4 miljarder kronor årligen och trots våra sunda levnadsvanor ökar den försäljningen med över sju procent i år. Det är chipsfest varje tacomysfredag.

Vi har inte råd säger Dom. Men kulorna rullar och plasten fladdrar.

 

Under oktober ökade registreringen av nya personbilar i Sverige med 12 procent. Det var den 22:a månaden i rad som nybilsförsäljningen ökade i Sverige. Prognosen är 345 000 nya bilar under 2015 och det är det bästa nybilsåret genom tiderna.

Och vi lägger allt mer stålar på hemelektronik. Läsplattor, nya telefoner med bättre kameror, högre upplösning och fler finesser. Försäljningen av laptops ökar igen och nya TV-apparater säljer som aldrig förr. 13 procent fler stora TV-skärmar jämfört med första kvartalet 2014.
Netflixen ses ju bäst på en 55-tummare – eller hur?

Ta litet mer chips.

 

chips1EU har beräknat att flyktingströmmen mot medlemsländerna totalt kommer att kosta 12,5 miljarder euro. Det är en hundradel av vad man beräknar att skattesmitarna undanhåller från beskattning.
EU-kommissionen beräknar den skatteflykten till över 1 000 miljarder euro.

Vi har ju inte råd. Men snart är det jul och då ska vi unna oss litet extra guldkant.

 

Handelns institut beräknar att varje svensk kommer att lägga i snitt runt 7 000 kronor på juklappar och mat. Sammanlagt snuddar vi vid fjolårsrekordet på 70 miljarder och branschen spekulerar ivrigt vad som blir årets julklapp; efter råsaftcentrifuger och hälsoarmband kommer kanske smarta klockor, solresor eller varför inte en egen drönare?

Några påstår att årets julklapp blir att vi ger med oss av vårt överflöd, men jag vet inte. Kanske Karl-Bertil men inte alla svenskar.

Och även om vi inte har råd att hjälpa andra kan vi ju lägga en slant på att försöka vinna ihop till en ljusare framtid. Vi spelar för runt 45 miljarder årligen via de traditionella kanalerna och runt 15 miljarder på nätbaserade spelformer. Under årets första nio månader beräknas den reglerade svenska spelmarknaden ha omsatt drygt 28 miljarder (före utbetalda vinster) enligt Lotterinspektionen.

En Harry Boy, någon?

 

De säger att det är risk att samhället klappar ihop om vi inte bromsar. Alltså; vi ska inte bromsa handeln eller konsumtionen, för då kan vi slå en spik i dörren och gå hem allihop. Hjulen måste snurra, entreprenörerna leva och kulorna rulla.
Det är annat vi ska bromsa. Tvärbromsa. Säger Dom.
De säger att vi inte får bli fler. Alltså fler fattiga som vill ha del av vårt välstånd.

Häromdagen kom 2 160 asylsökande till Sverige, det 17:e rikaste landet i världen.
”Sverige har en exportorienterad, högteknologisk och väl diversifierad ekonomi som räknas som en av världens mest konkurrenskraftiga”, skriver Utrikespolitiska Institutet om läget i nationen.
Om man räknar köpkraftsjusterat BNP per capita, som Ekonomifakta tycker man ska räkna, ”ett ungefärligt mått på ett lands levnadsstandard”  är Sverige världens åttonde rikaste land.

 

BurgareVi har inte råd. Vi kvaddar vår egen ekonomi. Vi får skära ner, det blir mörkare och kallare. Säger Dom.
Hur mörkt och eländigt blir det då? Man kan ju undra, ingen vill ju frysa, köra gammal skruttbil eller svälta.
Jag är en bokstavsman och ingen sifferman, men kan räkna hjälpligt och gillar både tacos och burgare.

Medianvärdet för den disponibla inkomsten (summan av hushållens olika inkomster minus skatter och avgifter) för en svensk tvåbarnsfamilj var enligt SCB år 2013 totalt 567 000 kronor. Det är skapligt mycket pengar.

 

Om vi gissar (ingen vet ju säkert) att en total ökad kostnad för flyktingströmmen skulle betyda ytterligare 20 miljarder i extrakostnader (och inga intäkter) så betyder det 4 166 kronor per arbetsför svensk (49% av befolkningen enligt SCB) och år.
Det motsvarar ett hamburgermeal, ett 80-kronors V75-system, sex burkar Norrland Guld, ett glas vin på krogen eller en hämtpizza i veckan.
Landar kostnaderna på 15 miljarder är det 58 spänn i veckan. En rejäl påse lördagsgodis, två påsar nachoschips till tacosfredagen, tre burkar energidryck eller en halv kebabpizza.

Det kan väl knappast räknas som en betydande standardsänkning eller att vi alla blir fattiga?

Men vi står inför en systemkollaps säger Jimmie.
Samtidigt beräknar myndigheterna att svenskarnas svartjobb årligen kostar samhället 66 miljarder.
Det kanske är där vi ska börja och den systemkollaps vi måste göra något åt.

 

###

 

### Oj, stort tack alla nya och gamla hälleförsere (och ni andra) som gillade förra veckans blogg. Reaktionerna har varit genomgående positiva. Tack alla och fortsätt gärna följa och gilla bloggen.

### Strömstedt är inte en Poptönt. Han har rakare rygg än de flesta.

### Jag gillar sporten – men finns det någon som bryr sig om hur det går i Euro Hockey Tour?

### Årsdagen av både Kristallnatten och Berlinmurens fall i måndags. Intressant i dessa tider.

### Underbart straff på gymet i Karlstad; när det brister i ordningen och att plocka rätt efter sig hotar föreståndaren med att lägga till Justin Bieber-låtar i spellistan. Hemskt och smart.

 

# SE; Lallarna som låtsas hålla tacktal på diverse fotbolls- och idrottsgalor borde gå kurs hos Niklas Lidström. Kolla in den svenska hockeylegendens tal när han blev invald i Hockey Hall of Fame i Toronto.

# LYSSNA; Bra låtar 75. En märklig mix av nytt och gammalt. Finns det en röd tråd kanske den uppmärksamme finner den. Kanske handlar det om covers, kanske om Dylan. Lyssna själva.

# LÄS; Klargörande om bidrag och ersättningar till flyktingar. Läs här så slipper du alla konstiga uträkningar i syfte att kasta skit i fläkten.

# LÄS 2; Den här klargör vad flygbladen ljuger om

 

Tack för att jag fick ta av er tid!

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 11 november, 2015 in Blogg

Back to Top