Tillbaka till en bättre framtid

Bloggbild_JKElfel? Gamla ledningar? TV:n?
Glöm det. Tio tillfällen är ingen slump.

Munkedal var nummer tio hittills i år.

Västsverige, Skåne, Boden, Malung, Småland, Filipstad, Hallstahammar. Landet brinner.
Det är inga lokala idioter på enstaka platser. Elledningarna är dåliga på många håll i landet.

I Umeå har det gått så långt att kommunen hemlighåller adresser till nya asylboenden. På andra håll förstärks säkerheten med väktare.

Polisen har ”höjt ribban” medan rasistsajterna skriver ”Äntligen!”.

 

Vi måste Tillbaka Till Framtiden. Inte till 21 oktober 2015. Till tiden före 1992.
Med hjälp av en DeLorean DMC-12, en Marty McFly eller en Emmet Brown. Whatever.
Ladda fluxkondensatorn, ge oss 88 miles.

Tillbaka. Rätta till. Styra upp. Kanske berätta för Jimmies pappa hur man skyddar sig.

logoTillbaka till dåtiden för att skapa en bättre framtid.

Vi har ju sett allt förut. Det var ju nära att det gick åt helvete redan då.

Då, under början av nittiotalet, eldhärjades under några år ett femtiotal boenden med brandbomber.
En tid av hårda motsättningar.
En tid där rasismmyllan gjorde att Sjöbopartiet och Ny Demokrati kunde växa sig starka. En tid där folk dumflabbade åt pajaserna när de staplade tombackar. Ett skratt som fastnade i halsen litet senare.

 

1992 kom 84 000 flyktingar undan kriget på Balkan till Sverige. Det var samma sommar som Lasermannen, John Asonius, greps efter att ha skjutit elva personer.
Då ville invandrarkritiska Bert Karlsson-partiet Ny Demokrati ha tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta, samma ställningstagande som Moderaterna nu 2015 vill ha och röstat för.

 

Nydemo

Placera några handlingskraftiga i tidsmaskinen, invänta stormen och åskan och sätt fart över torget. Åk tillbaka. Berätta.

Fyra bränder på en vecka är såklart ingen slump.

På sociala medier pratas det om en svensk våg av terrorism och att det viktigaste inte längre är att bevaka vår yttre gräns. Kräva pass, kontrollera handlingar och hantera asylärenden. Det är viktigare att patrullera hatsajterna, hotet finns mitt ibland oss.

 

Det är ju inte bara hus vilka som helst som brinner upp och ner.
Det är något annat som går sönder.
Var finns det Sverige som hade respekt i världen som ett solidariskt land? Ett land i den kalla norden som kunde ge värme och skydd åt förföljda och fattiga.

 

Ett land där solidaritet var mer än ett ord, ett land där man med rak rygg och stadig röst sade ifrån och kallade ondska, diktaturer och rövhål för vad de egentligen var.

LöpHur tas den tid vi lever i upp i skolorna idag? Vad säger småbarnsföräldrar till sina barn när det brinner?
Hur formar man framtidens medborgare så att de inte imorgon hamnar i samma träsk som idag?
Vilket framtidsland vill vi ha? Vilket hopp har vi om nästa generation?

 

Vad kan Emmet Brown göra?
Är det möjligt att få människor 1990 att förstå vad som kommer? Vad det blir av flabbet? Vart pajaserna på lastbilsflaket tar Sverige?
Vad Svin-Olle, Bert, Ian och de andra med drag under galoscherna är på väg att skapa.
De som lade grunden och matade monstret.

 

Är det möjligt att redan vid gräsroten öppna ögonen på Köksbordsrasisterna, den sorten, som sitter hemma i radhusen och mumlar.
Den sorten som inte är rasister men har ett fett  ”men…” efter sina åsikter och sin försäkran om vad de minsann inte är, men att det nog börjar bli ganska mycket nu och vi kommer inte att klara av att ta hand om alla, våra gamla får ju äta kattmat och pissar på sig i vårdkorridorerna där det ligger tretton magra gamlingar på dussinet.

Och det var ju faktiskt dom som byggde landet. Dom får fan inga feta bidrag eller trerätters.

 

Bilen3Ladda fluxgeneratorn! Vi behöver inga flygande bilar, inga flygande skateboards. Inga självknytande skor eller robotar som går ut med hunden. Hajen 19 har inte haft premiär. Och vi behöver verkligen inte den hiskeliga dubbelslipsen.

Vad vi behöver är att lära av gårdagen och ta med något till framtiden så vi kan skriva en historia att vara stolta över.
Det är viktigare än sportalmanackor med all världens resultat.

 

###

Lagerbäck

### Lagerbäck på omslaget av Cafe!

### Sociala medier suddar ut gränserna mellan jobb och privatliv. Konstaterar doktorand vid Stockholms Universitet. Näähää!!??

### Igen; Lasse på omslaget. Snacka om revansch.

### Mordhot för en snedträff på en fotboll?

### Bra citat på Twitter; ”Det finns en anledning till att backspegeln är liten och vindrutan stor. Dit du är på väg är viktigare än där du har varit.”

### Någon som tror att tre flyktingboenden brinner upp av en slump, elfel eller bara otur?

### Miriam Bryants röst!

### “Vem producerar realityserien ”Keeping up with the O’Neills”? Kardashians, släng er i väggen.” Jenny Strömstedt i Expressen om ett familjefotografi från helvetet.

### Danmark! Tuff match.

### Nymoralismens vindar sveper över Hammarö. Trist när pedagoger inte orkar stå upp mot moralens väktare. Är det nymoralister eller kommuner som ska bestämma vilka läroböcker som får eller inte får användas?

### 130 000 sålda biljetter på sammanlagt tre timmar! Jag måste ha missat något. Är inte Håkan Hellström en ganska medelmåttig både sångare och artist?

### Vet inte om de föräldrar som protesterar mot det grova språket i boken hört tonläget och språkbruket bland dagens högstadielever där ”hora” är det snällaste som sägs.

 

###

 

BraLåtar73# LYSSNA; Här är veckans lista. Bra låtar 73 – från Field Report via finska Hoedown och den alltid lysande Robert Ellis till Reno Bo och Dawes.

# SE; Heja Sverige. TV4 Play. Den här veckan också. Vi kan lära oss något av de medverkande. Inte minst hur man är mot sina vänner.

# LÄS; Lasermannen av Gellert Tamas. Ett stycke svensk historia om dåtid som blev nutid och en journalistik som vi borde ha mer av nu när det brinner.

 

Tack för att jag fick ta av er tid!

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 21 oktober, 2015 in Blogg

Back to Top