Tummen ner för tummen ner

Bloggbild_JKTummen ner för tummen ner.
Behöver vi ännu en möjlighet att vara negativa?

 

Veckans stora nyhet?

Färjestads premiärseger? Ungerska gränsen? Lerigt i Tjurruset? Nye labourledaren?

Icke. Större än så. En tumme som bidde en hel världs vante.

En tummen-ner-tumme för Facebookstunder där den befintliga varianten inte passar sig.
Facebookgrundaren och vd:n Mark Zuckerberg berättade själv under en frågestund med journalister och uttryckte det så här i en intervju med den amerikanska tidningen Time:

”Vad användarna vill ha är en möjlighet att uttrycka empati, det är inte alltid ett inlägg beskriver en lycklig händelse.”

Empati? Javisst – men med tummen ner?
Sorry, men där någonstans tappade jag det. En enkel knapp för att inte-gilla?
Är det inte redan alldeles för enkelt att hata, hota och dissa på nätet?

 

Thumbsdown1Det sägs att det ibland kan vara jobbigt med en gilla-knapp för svåra stunder, att det behövs en empatiknapp på världens största mötesplats.
Visst kan det vara så, men det är verkligen ett lyxproblem i tider när världen håller på att kantra helt och hållet, en värld med desperata föräldrar, rädda barn och familjer utan hem och hopp.
Vad är det för fel att visa sitt deltagande med några rader från hjärtat?
Ni vet på det där gamla sättet, då när man verkligen brydde sig. På riktigt.
Men; det kostar att investera känslokapital och ibland verkar det som om folk måste ruskas om ordentligt innan man börjar tänka med hjärtat.

Du måste ge.
Och du måste ge av dig själv.
Jobbigt.

I  dagens värld finns det alldeles för många som likt Karl-Bertil Jonssons pappa Tycho menar att alla som ger bort något är kommunister.

Det är lättare att trycka på sorry-knappen. Klart.

 

 

facebook-logo1Nyheter om Facebook blir numera stora nyheter. Med en miljard dagliga användare berör det många när intenyheter som en uppochnertumme blir förstasidesstoff worldwide.

Den tyske justitieministern Heiko Maas vill ha en annan utveckling.
Maas menar att Facebook borde hålla efter rasisterna och städa lika effektivt som man gör mot nakenheten, där det världsomspännande nätet går bananas över fulgubben Anders Zorns rultiga kullor eller bara bröst.

 

Det ska inte finnas någon som helst tolerans mot de som offensivt propagerar för främlingsfientlighet eller ren rasism, menar Maas i ett brev till Facebooks ledning.
”Syftet är att bättre identifiera innehåll som bryter mot lagen och ta bort det snabbare från nätet,” tycker minister Maas.

Bra som tusan – eller hur?

 

Men smaka litet på den och fundera vad det betyder.

Vid första anblicken är det ju lysande; bort med allt hat och hot från nätet. Bort med alla falska rykten som blir ”sanningar” för alla som saknar källkritik eller förmåga och ovilja att förstå.
Bort med troll och rasister.

Dream on kan man tänka, men värt ett försök. Absolut.

Men sedan; vad betyder det? Vem bestämmer? Tysklands justitieminister? Facebook? Kungen?

Vem utövar den åsiktscensur som krävs och vems åsikter är för stunden de rätta? Var går gränsen?
På trettiotalet brändes böckerna, nu får man väl släcka ner nätet eller dra ur serversladdarna. Eller blocka domäner som i Nordkorea.

 

Vi kanske istället skulle börja med oss själva och vår omgivning.
Stoppa rasismen i dörren. Stäng, lås och kasta bort nyckeln en gång för alla.

Sväljer du tyst rasistiskt mummel vid jobbets fikabord? Skrattar du med åt n-bollsdebatten och hojtar om PK-maffian? Och vad säger du vid middagen om tiggarna – de där organiserade som kommer i stora tyska bilar?

Börja agera. Säg ifrån. Sluta svälj och humma med. Ta debatten!
Börja med dig själv.
Det är bättre än censur.

 

###

 

RedArmy3### Mycket stabil förstamatch av FBK. Återkommer i ärendet.

### ”Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år”. Henrik Schyffert. Lysande!

### Karlstads bussar ska döpas, precis som Göteborgs spårvagnar. Kul idé. Nog borde väl någon få heta Greger – eller hur?

### ”TV4 har gjort Sverige på bättre humör.” Steffo Thörnquist om de första 25 åren.

### Apropå buss; kul inslag i VF:s Hockeystudion om FBK:s bussresor.

### Cool klocka, twittrade Obama till 14-årige Ahmed. Hur fränt är det att få Obama i flödet? Och hur korkat är det att sätta handbojor på en 14-åring i tron att han tagit med en bomb till klassrummet?

### Ska bli spännande att läsa; TV-Sport-Jonas (och brorsan Mathias) Karlssons debutroman Enhörningen. Om en 37-årig diskuskastare som gör comeback. Kommer i oktober.

### Sterner och Glennert kanske också är värda varsin buss.

### Vi tyckte inte alltid lika, snällt sagt, men den här av bloggaren Dr Hockey är grymt kul. 

 

###

 

SpellistaV40# SE; självklart val i puckartider; dokumentären Red Army om världens genom tiderna bästa hockeyfemma och den ryska armén. Ligger på SvT Play.

 

# LYSSNA; Aldrig har ett svenskt band låtit mer Tom Petty än Imperial State Electric på All Over My Head från nya albumet Honk Machine. Startar veckan lista Bra låtar 71.

 

# LÄS;  Jörn Lier Horst skriver stabila, långsamma och välbyggda klassiska deckare med modernt snitt. Som expolis känner han både miljöer och utredningsarbete. Börja med Jakthundarna, prisad av Deckarakademien.

 

Tack för att jag fick ta av er tid

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 17 september, 2015 in Blogg

Back to Top