En magisk Silly Season

Bloggbild_JKDet kallas Silly Season och blir bara galnare för varje säsong som går.
Allt mer fyllt av fansens krav och (skyhöga) förväntningar
Och allt dyrare.

Silly Season är, för den som undrar, benämningen på säsongen mellan säsongerna. Enkelt uttryckt.
Kallad silly för alla galna rykten som lätt uppstår under denna period. Underbar tid tycker många.

Från början kom uttrycket från England vid 1800-talets slut och var namnet för de sommarmånader då parlamentet stängde och verksamheten i samhället gick på lågvarv. Tidningarna hade då inte de vanliga politiska och ekonomiska nyheterna utan fyllde sina sidor med vandringssägner, skandalhistorier och berättelser om brott och ond bråd död.

Nu är Silly Season bland det mest spännande och bästa som fans till i första hand lag i de stora bollsporterna vet. En tid av förväntan och förhoppningar om Den Stora Värvningen, den som ska göra den egna klubben till en allvarlig contender om mästerskapet.

Silly Season är en tid då allt fortfarande är möjligt.

Spelare och ledare kommer och går. Rykten och spekulationer. Höga förväntningar på toppförstärkningar (”spetspelare”) inför den kommande säsongen. Agenter och organisationer som med tanke på spelarkontrakt och biljettförsäljning, bidrar till att hålla grytan kokande i form av rykten, antalet intresserade klubbar, utländska köpare och förhoppningar.

###

Färjestads fans gjorde såklart vågen när nyheten om en storfångst kablades ut.
Magic Mike, Mikael Johansson, är tillbaka med ny frisyr och ny mognad efter två säsonger ute i den stora världen, den utanför Arvika och Karlstad.
Om nu Leksand och Rapperswil kan räknas till ”stora världen”.

Få spelare personifierar som Micke det värmländska.
En obekymrad lirare med ett smittsamt leende och mycket värmländsk stöllighet. En ”dä-årner-säj”-mentalitet som ibland gett systemtänkande coacher och lojala lagkamrater gråa hår.
Kort sagt; en sköning, en crowdpleaser och inte minst en sådan som säljer säsongskort.
Kanske inte hela vägen upp till en franchise player, men inte långt ifrån och definitivt en viktig kugge för att få både sportsliga och ekonomiska hjul att börja rulla åt rätt håll..

###

Nu är han tillbaka – och kraven blir monsterstora med en gång. Samarbetet med Johan Ryno sätts genast i siffror och fokus – 72 poäng i bottenlaget Leksand blir, underförstått, ännu bättre i topplaget Färjestad.
Men för att nyansera bilden låt oss bara konstatera att det där bakom det glada leendet också finns både svärta, tungsinne och skyhöga egna prestationskrav som ibland blivit till en tung ryggsäck, och att den endimensionella bilden stämmer lika litet som andra idealiserade bilder av idoler.

Det fanns en tid när de egna flipmackorna var viktigare än mycket av det osexiga defensiva hemjobbet, men det är inte Micke av idag.
Schweizare ställer höga krav på sina investeringar, även om det handlar om ett bottenlag.
Utländska spelarimporter är roten till allt ont när resultaten uteblir, och det har såklart Micke fått känna av. Och lärt sig något av.

Tillbaka hemma i en varmare miljö kommer Johanssons comeback i Färjestad att bli bra.
Kravbilden finns där och glöm att tränare eller sportchef accepterar något som är minsta antydan till räkmackehockey.
Inte efter de senaste årens berg-och-dalbane-säsonger. No way.
Och hela mediekåren, inklusive Lasse Anrell, har ju redan knäböjt och vänt sig mot Arvika.

###

För det är ju inte alltid Silly Season är så kul som för Micke Johansson och Färjestads fans just nu.
Jonas Åström har på bloggen hockeyfokus.se skrivit om sin klubbs, (Luleås) hantering av Abbott-övergången till HV 71. Läs den här.

Självklart är det en besvikelse när en flerårig lagkapten och kärnspelare lämnar och säger hej med ett öppet brev i media.
Det är alltid organisationen som sitter med Svarte Petter när mångåriga publikfavoriter tvingas lämna omklädningsrummen sedan kontraktsförlängningar eller nya kontrakt uteblivit.

Spelare, agenter och medier får (och tar) plats, levererar sina argument högt och tydligt – inte sällan handlar det om hur dumma i huvudet, snåla eller okunniga klubbledare, tränare och sportchefer är. Rubrikerna blir stora, stämningarna piskas upp med fansens hjälp och begrepp som rollspelare eller att bygga lag med olika kuggar och i olika ålderssegment och rutin, skeppas överbord.
Långvarig skadehistorik och utebliven produktion är också negativa bitar i spelar-cv:et som lätt glöms bort för mer känslomässiga argument.

Fansens favoriter är heller inte med automatik de viktigaste kuggarna i lagbygget. Minns ni Stephan Meyer, Pekka Tuokkola eller Devin DiDiomete?  För att ta några få i en lång rad där rubriker, intervjuer och artiklar var fler än mål, räddningar eller tacklingar.

###

Mediefavoriter – sådana som ”säger kul saker” och som ”alltid ställer upp”– får en extra bred fil. Likaså givetvis mångåriga trotjänare.
De ekonomiska realiteterna, kraven och buden redovisas inte i ett hockeyland som, till skillnad mot NHL, valt att inte offentliggöra lönenivåerna.
Rätt eller fel kan diskuteras, men för organisationer som ska skapa resurser för att täcka ofta skenande lönekrav upptrissade av magert spelarutbud i rätt ålder och med rätt kompetens, är det såklart en kvarnsten om halsen att inte för omvärlden kunna beskriva de ibland helt orimliga nivåerna.
Ibland måste svåra beslut tas. Ibland kostar spelare eller tränare för mycket pengar i förhållande till förväntad leverans eller total spelarbudget att tillgå. Så enkelt är det. Men kan inte alltid sägas.

Lika självklart ska inte en elitförening i ett sådant läge uppträda som en sårad supporter.
Det krävs mer stil och klass än så, och även om Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström bestämmer över alla Luleås mikrofoner och megafoner, måste det finnas rådgivare runtom som säger stopp.

Man vinner inga priser som årets kamrat att säga nej och stopp till chefen i sådana lägen, men det ingår i jobbet.
Det är en intern fight, tuff att ta. Tro mig.
På slutet av dagen handlar det alltid om att behålla respekten och klubbmärkets värdighet. Alltid.

Ingen är större än skölden.

 

KORT & GOTT
### Alla säger Noa Welch eller Axel Holmström som MVP i slutspelet – men har ni alla (utom Sanny Lindström) missat Ville Varakas backspel eller Jani Lajunens anfallstyngd?

### Bara fyra säsonger i SHL och redo för guldet. Alla Lakers-haters måste ändå ge laget och organisationen att de gjort en fantastisk resa. Alldeles oavsett kommunala pengar, många utländska spelare eller de fånigt plastiga klapporna.

### Människor slår ständigt nya dumhetsrekord på sina Facebooksidor. Vad sägs om läraren som kallade sina elever ”mentala pygméer”. Gott omdöme? Bra lärare? Hej alla korkade Facebook-användare, hejdå sunt förnuft.

### ”Spelarfruarna kommer festklädda”. Hans Wallson gör vad han kan för att flytta över favoritskapet när Lakers ska slå in matchbollen.

### Det är Facebook-magplask som lärarens som allt tydligare visar behovet av en genomarbetad policy och strategi för de anställda och deras aktiviteter på sociala medier. Och att vuxna inte alltid är de bästa förebilderna i det digitala fikarummet.

### Och för att undvika alla missförstånd; nej kaninen på Facebook-bilden for inte illa under fotograferingen. Det såg en snäll djurskötare från 4H-gården till. Men en bra bild blev det som Lars Hedelin tog till Färjestads numera avsomnade Magazinet.

### Vet inte om Grumsborna känner det som en bra och rättvis upprättelse att reporter LaMotte gör huvudnumret i återbesöket i en Epa-traktor med en 15-åring som spelar Roy & Roger på bilstereon och visar upp drive-in-Sibylla. Fråga mig så säger jag att han spottade kommunen i ansiktet en gång till.

 

### SE; Whiplash. Lysande film med den besatte läraren spelad av J.K Simmons som vann en Oscar för bästa manliga biroll i rollen som Fletcher, och den förhoppningsfulle trumslagaren Andrew (Miles Teller). Vad är priset för att lyckas nå sin fulla potential och hur långt är man beredd att gå?

### LYSSNA; Hon började knarka som elvaåring och drogerna höll på att ta kål på henne, men lyssna på Beth Harts röst. Svärta, styrka och sorg. Nya albumet Better Than Home innehåller några riktiga pärlor med nerv. Och på hennes websida finns några fantastiska videoklipp.

### LÄS; Intressant om en intressant figur. KIT om Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson, Ferrarikrascharlegendaren, Gizmondomannen och mycket annat. Här


Tack för att jag fick ta av er tid.

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 23 april, 2015 in Blogg

Back to Top