Ny & gammal teknik

Bloggbild_JKBlir TV-intervjuad om nu och då och säger att det är något helt annat nu än då, men att mycket litet var bättre förr.

Det handlar om nu och då och helt skilda världar.

Det är nya tider nu när femtio nyanserna av brunt ersätter det röda och värmeväder vid brasan blivit viktigare än varm gemenskap och det gamla begreppet solidaritet kastats överbord för ogenerade krav på tiggarförbud och Konsum har långöppet på 1 Maj.

Nya tider, nya tankar. Framåt uppåt.
Nostalgi är för de som tycker det var bättre förr. I tidens backspegel blir saker ibland bättre när de betraktas på avstånd och utan de skavanker som en gång var tydliga. Minnet bleker också bort vassa kanter och skarpa hörn och gör förr lite mjukare, lite rundare och litet snällare.

###

Mycket av det nya handlar om teknik och tempo. Varje teknikförändring har skapat större möjligheter, men också en större stress.

Mediebranschen har gått från publicering och deadline en gång om dagen för morgondagens tidning med gårdagens nyheter utburen på papper till när och fjärran. Nu handlar det om online, live med Periscope, helst rörligt hela tiden och ständiga deadlines varje sekund. Nyheter nu. När de är nya.
Gör först och gör om sedan och rätta om det finns tid, men gör och gör nu. Sen är försent.

Ett tempo som mäts i klick men sällan främjar kvalitet, fördjupning, förståelse eller eftertanke.

###

Jag fick av VF-fotografen Håkan Strandman en gång en fantastisk bild, svartvit såklart. Jag sitter på ett tåg, cigg i munnen och reseskrivmaskinen framför mig. Jag skriver en story om NHL-proffset Thomas Steens (farsa till Alexander, googla ni som inte vet) kommande Canada Cup-äventyr.

OlivettiEn annan tid, en annan värld och kanske ett annat liv – och ända snackar vi här 80-tal.

Det var nyss, men ändå före nytt.

###

Jag minns en annan tid när den dåvarande tekniske redaktören (jag) skickades tillsammans med en grafiker (googla, kids) till Stockholm på utbildning i det där nya världsnätverket.
Vi tog in på hotell och fylldes med html, tcp/ip, http, > och <.

Det var nyss och ganska nytt och då snackar vi 90-tal och telefonerna hade fortfarande sladd och satt fast och datorn var en ”terminal” och den bärbara visade tre rader i ett litet fönster och var inte mer än en reseskrivmaskin, fast litet smartare och utan papper.

 

Vi gnuggade på och hittade mitt i snårskogen av teknik också användningen och nyttan när aktuella nyheter om Neil Young och Giro d´Italia landade hos oss på sekunden. Och gratis.

Vi återvände till vår redaktion ute vid granskogen och sa att vi sett ljuset och jävlarihavet vilken nytta vi skulle ha av att hitta fakta, bakgrunder och nyhetsuppslag blixtsnabbt. Att gratis skulle vara så gott att det skulle bli ett problem visste vi ju inte då.

 

Gamla muttrande redaktörer, de som på allvar tyckte det var bättre förr när redaktionerna stank av bly, cigarettrök och spritångor, trodde inte på ”di där grejera” medan vi andra struntade i dom och satt kvar på nätterna och lärde oss hitta i nätvärlden, krånglade oss igenom layout- och bildbehandlingsprogram på egen och fri hand utan smarta YouTubekurser eller Googlesvar på alla problem som dök upp. Vi hämtade typsnitt och grafiska element och ännu mera kunskap och såg bara möjligheter.

Vi hade inte tid med dom som missade tåget. Oavsett om det var av lathet, rädsla, okunskap eller bara dumhet och ovilja. Det var framåt uppåt. Varje dag.

Men jag minns också en tid av teknik och teknikfrustration när allt det nya inte ville.

Sena nätter i Kanada när modemtonerna inte gick genom hotellväxeln. Sönderskruvade hotellrumstelefonjack. Banankontakter för att koppla på direkt på kopparledningen. Gummipluppar till telefonlurar. 28,8-modem och – en jävla massa förbannade svordomar.

Texter som ibland aldrig nådde läsaren var den maximala frustrationen. Den gav ont i magen, ångest och teknikstress.

###

Ny teknik har också brister och svagheter, precis som den gamla

Mobiltelefoner är på gott och ont.
Jag är beredd att kasta fanskapet i väggen när den fortfarande efter 22 knapptryckningar inte startar och man måste hålla tummen i en speciell vinkel för att skärmen inte ska bli rödrandig, därefter långsamt bli mörkgrå för att till slut svartna helt och sedan på nytt starta först efter 22 knapptryckningar.

Iphone6Och när du hållit tummen så en stund upptäcker du att glaset spräckts. Kul grej, mobilen.

Eller när säkerhetsuppdateringen och noggrann återställning från säkerhetskopian ändå blåser dig på alla 32 apparna med inlogg och allt.

Och att loggen där du skrivit ner alla sjuttiotvåtusen inloggningarna inte heller hängde med över till den nya blanka, ”mycket mer än större”-maskinen med fyrakommasjutumsskärm.

Eller när den leverantör du avslutar förhållandet med ger dig ett tillfälligt nytt nummer. Bara sådär. Ett nummer som du inte vill ha och ingen annan har och som gör att ditt gamla ligger i någon cyberspacekapsel på väg till din nya leverantör och inte går att ringa till.

Eller också sitter gamla numret bara och väntar i något slags rökrum och tar en cigg och en kaffe i väntan på ny tjänst. Mellan jobb.

###

Ingen har det nya, ingen kan ringa till det gamla. Moment 22.

En timelapse. Ett svart hål, en stunds ingenting medan allting annat därute pågår lika blixtsnabbt som vanligt. Kanske ger det mig en sekund eller två över för eftertanke och kontemplation; att fundera på viktigare saker i livet än hur man ska få twittern att funka i det nya.

En chans till reflektion över sakernas tillstånd, vad som är viktigt, hur kort livet är eller hur vacker våren är.

Icke. Borde vara, men icke. Teknikaggression är en källa till magont, ilska, frustration och gör dig till en dålig människa eftersom du behandlar andra människor dåligt. Till exempel människor som snällt gett dig sina kontaktuppgifter (Hej Linn!) för att hålla hög servicegrad.

Teknikaggression skapar vassa, taggiga mail, glödande sms och något som liknar hat mot alla som inte fattar att det är viktigt att just jag har grejer som fungerar just nu. Det skapar funderingar om man är helt dum i huvudet, men när supporten på Apple måste lämna över till en Senior Advisor för att han inte vet, är det inte konstigt att jag fastnat.

Därför; stort tack för hjälpen Benjamin på Apple, Linn på Telenor och Eva på FBK. Tålamod, bra och snabba svar. Och nu rullar grejerna nästan som förut.

 

KORT & GOTT

 

### Hört länge att de sagt att IT-bubblan skulle brista men förstod inte varför det skulle ta sådan tid när alla visste vad som pågick.

### Går förbi nya kommunhusbygget och hör – hammarslag. Ni hör ju själva, eller inte, hur det låter! Hammarslag på ett bygge 2015. Gött.

### Träffar nya människor och gamla bekanta och har möten. Bra möten som kanske, kanske leder till något riktigt bra. Kan bli kul, lärorikt och bra för alla. Berättar mer när jag kan och får.

### Idag är det 11 år sedan Mark Zuckerberg presenterade studentnätverket Facebook i amerikansk TV på CNBC.

### Tar bilen tvärs över landet och inser hur vackert det är på våren. Ville bara säga det.

### Konungens födelsedag. Undrar om han bjuder på något gott till kaffet?

### Agneta är ledsen för hon cyklat omkull läser vi. Men inte mer ledsen än att hon ständigt kan uppdatera oss med nya bilder och rapporter både från akuten och sjuksängen som visar exakt hur ledsen hon är.

### Långöppet på 1 Maj på Konsum. Har inte hämtat mig från den än.

### Och till alla som glatt undrat; nej det är inte för min lön som Leffe Carlsson köper spelare för. Tror inte min räckt ens till deras träningsklubbor för en vecka.

 

### SE; Har ni inte sett den än så gör det nu; favorit i repris är Whiplash. Fantastisk film, men jag fick dela upp den i portioner. En Hets för 2000-talet och en otäck påminnelse för er som också haft svin till lärare under skoltiden. Och för alla som tror att kulturen är finare än idrotten när det gäller ledare med skev kravbild.

### LYSSNA; Old Californio. Soldränkt flanellrutig och skäggig proggrock i från Kaliforniens dalgångar någonstans i gränslandet mellan Byrds och Grateful Dead. Tyvärr numera avsomnade men lämnade efter sig två mästerligt bra album i form av Westering Again och Sundrunk Angels.

### LÄS; Sen på den bollen men just nu ganska fundersam var Karin Ohlssons Lotus Blues ska ta vägen. Inte ny, men riktigt bra i sin struktur och uppbyggnad.

 

Tack för att jag fick ta av er tid.

 

 

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 30 april, 2015 in Blogg

Back to Top