Skrällguld & Gruppdynamik

Bloggbild_JKBragdguldet till U21-killarna säger Zlatan.
Vad är Bragdguldet säger U21-killarna.

Och egentligen är det inte konstigt att dagens generation idrottsaktiva har svårt att identifiera sig som Bragdguldsmottagare – eller att ens veta att priset finns, vad det är, vem som kan få det eller vad det står för.

Och, om vi ska vara riktigt ärliga; är det egentligen någon som fortfarande bryr sig?

Svenska Dagbladet, som 1925 instiftade priset och gav det första till friidrottaren Sten Persson, bryr sig knappast om sport längre. 2012 lade tidningen ner sin sportredaktion, ett beslut som fick Anders Gärderud att kliva av bragdjuryn.

Och det är inte så konstigt att unga, tuffa, tatuerade fotbollskillar har svårt att identifiera sig med bragdguldet eller vad det står för. Juryn har själva stundtals effektivt jobbat för att montera ner bragdbegreppt, såvida det inte handlat om snoriga skidåkare eller svettiga friidrottare, alternativt skyttar eller skidskyttar.

Av de tio senaste årens medaljer har sju gått till friidrottare eller skidåkare (eller stafettlag).

Sju av tio. Sjuttio procent.

Traditionens stelbenta makt är stor, liksom juryns syn på vad en bragd (eller numera kanske snarare en stor idrottsprestation) är.

Ishockey har historiskt varit en av Sveriges största grenar. Och framgångsrikaste.
Därför är det väl helt logiskt att senaste gången hockeyn tilldelades guldet var – 1987. Den gången – naturligtvis – delat med en skidåkare.
Inte mycket har ju hänt sedan dess. Eller hur bragdjuryn?

Svensk hockey har ju bara blivit både världs- och olympiska mästare samma år (2006).
Svenska spelare har vid sex tillfällen utsetts till NHL:s bäste spelare och vid fyra tillfällen vunnit poängligan i NHL och en gång vunnit priset som bäste målvakt. I världens bästa liga.

Niklas Lidström har aldrig vunnit ett bragdguld trots att han fyra gånger vunnit Stanley Cup, sex gånger utsetts till ligans bäste back och elva gånger varit representerad i NHL:s All Star Team. Förutom att han sköt ett OS-guld till Sverige.

Häpp, bragdjuryn.

 

###

 

BloggbildU21_2014Skrällguld och Gruppdynamik är två populära ord i allt som idag skrivs om det här laget.
”Det största skrällguldet i svensk idrottshistoria” skrev DN. Kanske är det sant, kanske är det som vanligt i sportsammanhang för stora bokstäver.
Bragguld eller inte,  EM-laget har gjort en fantastisk turnering. Tankade med adrenalin har till och med ”hur-känns-det-intervjuerna” blivit stor show.

Snabbare än vi kunnat säga Guidetti har vi fått nya fotbollsnamn att sortera in i hjältefacket. Namn som Tibbling, Khalili och Carlgren. De fantastiska motorerna Hiljemark och Lewicki, den grymma fyrbackslinjen. Starka individer, men framförallt ett klassiskt svenskt lag.

En kollektiv seger med individuella stjärnor, något som varit svårare att bygga på A-landslagssidan där stora egon skapat egna hov och där knytnävarna åkte fram på träning.

Nu har vi nya hjältar, nya bragder. Tjugo år efter Ravelli, Dahlin, Brolin och de andra.

Nu är det nittiotalister som inte står med mössan i hand och skrapar med dobbskorna farstun.
Det är inte grabbar som försynt knackar och ängsligt kikar in genom dörrspringan till de fina fotbollssalongerna.
De kliver på utan att fråga om lov. Och på vägen in tar med sig dörren och halva väggen

Det är stentuffa, tatuerade fysmonster som tar för sig, mal ner och käkar upp motståndarna och där tretton spelare redan härdats ute i tuffa europeiska ligor i Italien, Holland, Portugal, Turkiet, Frankrike och Tyskland.
Sköna snubbar som också förstått att odla egna varumärken och en stark medieidentitet via sociala medier och smarta TV-intervjuer där man både tar över micken och kramar reportern.
Skönt spontant, sköna ögonblicksbilder.

Det är bara att tycka det är synd att det över tid slipas bort.
När karriären stegras, klubbarna blir större och lönekuverten tjockare kommer också krav från arbetsgivare att uppträda stilfullt, respektfullt och tyvärr aningen foträtare och tråkigare.
Så passa på och njut av grabbarna här och nu. Snart är de något annat.

 

###

 

IMG_7894 (1)Samtidigt som de gjort en makalös prestation är det viktigt att sätta perspektiv på insatserna i Tjeckien. Hur kul vi än tycker det är, hur respektingivande och bragdartad vägen fram varit så är det ett juniormästerskap och det är inte ett VM utan ett EM.
Men hungriga efter bollframgångar glömmer vi lätt det för några dagar – eller hur?

Frågan är istället; Hur ska svensk fotboll ta tillvara detta lag och dess framgångar på bästa sätt?

Hur skapas en ny målvaktsvåg av småttingar som vill stå mellan stolparna och göra en Carlgren, nu när generationen som ville göra en Ravelli är medelålders mätta villa- eller bostadsrättsägare som på sin höjd kör roddmaskin på gym?

Hur hittar vi fler småkillar som vill göra en Tibbling tjugo år efter att Brolin gjorde en Brolinare i guldgrävarlandet USA?

Hur hittar vi ännu fler nya talanger bland nya svenskar, talanger som får näring av Khalili och kompani? Killar med massor av självförtroende och mycket litet av Jante med sig ut på planen.

Det blir nästa match för svensk fotboll,
Men det är en match som man redan vid avspark leder och där man spelar mot ett öppet mål.

 

###

 

Sport är numera big business.
Något annat som är nytt?

Det är idag mycket länge sedan det var heja, heja friskt humör och tröjan hängde utanför.
Det är en annan tid. En helt annan tid.
För tolv miljader köper Discovery Communications alla rättigheter till fyra oympiska spel med start 2018. Varken Viasat eller ännu mindre SvT hängde med i dom häftiga ekonomiska svängarna.

Smaka på den igen; tolv (12) miljarder.
I affärsidén för det gigantiska avtalet ingår givetvis att sublicensiera (sälja) bitar runtom i Europa.
Discovery (som bland annat har Kanal 5 och Eurosport) har köpt rättigheterna till samtliga plattformar på samtliga marknader och nu ska bara 1,3 miljarder euro ska hämtas hem för ett nollresultat.

Lycka till.

 

###

 

### Såg ni Guidetti gå runt och tacka alla portugiserna mitt under guldjublet ute på planen?

### AC/DC på Spotify och sommaren blev genast några grader varmare och bilresorna roligare.

### Kan ett land gå i konkurs? Jag har alltid varit mer bokstavsman än sifferman och förstår inte riktigt hur det kan gå till. Men jag kanske inte är ensam om den förvirringen?

### SvT har 80 personer på plats i Almedalen. Ber om ursäkt; ”Vi har slimmat organisationen och det är ju inte valår”.

### Och nej, med bokstavsman menas ingen kombination om nu någon ville tro det. Mer att de runda bokstäverna är varmare och användbarare än de spetsiga siffrorna.

### ” Almedalsbevakningen är självklart viktig, och som vanligt gör vi en bevakning som ska vara i ögonhöjd med tittarna och inte de som befinner sig på plats”, säger Magnus Törnblom, pressansvarig på TV 4.

### Om en horkarl med herpes i Dresden. Sommarprogrammet med Peter Apelgren och Anna Mannheimer är alldeles lysande. Trams och allvar i fantastisk blandning. Lyssna via P1-appen.

### Intressant; om Bonnierkoncernen lägger ett bud på Aftonbladet kommer NWT-gruppen att vara med och ta beslutet.

### Har inte hämtat mig från straffarna än. Vilka bomber!

### Hette han inte Tubby Morton, målvakten i Melchester Rovers i tidiga Buster. Någon? Lite Carlgren-räddningar redan där.

 

### SE; Räddningarna! Se vändningarna! Carlgrens TV4-klassiker mellan stolparna kommer att vevas om och om igen. Och de tål att ses. Hela vägen till guldet  och hela straffläggningen  Godis.

### LYSSNA; Sommarprogrammet med Peter Apelgren och Anna Mannheimer. Underhållning och allvar. Perfekt i hängmattan. På SR-appen här

### LÄS; Ledsen Malin, men teorin stämmer inte. Och cykel är mer än skav i röven – men den var kul att läsa, krönikan.

 

Tack för att jag fick ta av er tid

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 1 juli, 2015 in Blogg

Back to Top