Det förbjudna ordet

Mitt första uppdrag som nyanställd presschef var den något schizofrena uppgiften att arrangera min egen presskonferens; nyheten om mig själv.

En något bisarr uppgift, men media kom och media skrev. Det var ju en nyhet att murveln flyttade in på Herrgården. Först i Elitserien dessutom.

Det var bara det att man på något håll trodde sig hört det förbjudna ordet nämnas;

Medieträning.

Bloggbild_JKSom vi faktiskt aldrig nämnde, vi sa att vi skulle göra våra spelare och ledare säkrare och bättre i sina kontakter med media för att göra kontakterna smidigare åt båda håll. En bra sak tyckte vi.
Hummande, fåordiga spelare som blygt tittade i isen och skrapade med skridskon var ingen betjänt av. Allra minst stressade medierepresentanter som skulle fylla spalter och minuter.

En bra sak. Tyckte vi. Snabb och professionell kommunikation med substans. Båda parter kan varandras förutsättningar. Borde båda parter tjäna på. Tyckte vi.
Och tycker, numera, de flesta klubbar.

Krönikan i den lokala morgontidningen sågade den nyanställde – som ännu inte börjat jobbet – fullständigt. Värdelös idé tyckte krönikören.

”Nu ska Färjestads spelare och ledare medietränas. Med andra ord ska de i framtiden säga så lite som möjligt – om så mycket som möjligt. Och det kommer inte gynna någon. Inte Färjestad. Inte oss inom media. Och inte fansen.”

Så stod det i spalterna den gången. Det här är snart 15 år sedan och man kunde ju tycka att vi borde tagit några steg framåt sedan dess.
Att även media förstått värdet av att andra än media vet hur det fungerar.

Men icke.

Är det någon som ställer sig frågan om det är bra eller dåligt för Aftonbladet om myndigheter och kommuner blir bättre på att få fram sitt eget budskap och bli säkrare och tryggare i sina mediekontakter?
Det är inte svårt att dra slutsatsen varför media understundom gör sig till talesman för ”skattebetalarna” och pekar ut kommunikationsexperter som onda och gnidna, kommuner och myndigheter som naiva och aningslösa pengabortkastare, extremt slarviga med skattemedel.

Mediekompetens skulle få ännu mer tid i skolorna. Alla använder, konsumerar eller arbetar med media på ett eller annat sätt idag.
Dessutom ser vi ett ökat behov av granskare som granskar granskarna.

För kommunikatörer handlar det om viktig kompetensutveckling, sådant som journalisterna via stiftelser och SJF står i långa köer för, helst när den bedrivs nära Medelhavet eller på amerikanska tidningar och radiostationer. Läs gärna fackorganet Journalistens långlånga listor på vilka som söker, och får, stipendier och vidareutbildningar. Och till vad.

Men, det är väl i vanlig ordning något helt annat. Precis som när de största medieföretagens vd:ar och styrelseordförander vägrar ställa upp och uttala sig om skenande lönenivåer för toppdirektörer och vd:ar i krisbranschen.
Samma medieföretag som ropar högt på skyldigheten att uttala sig när näringsliv eller kommuner inte har några kommentarer.

###

Skellefteå och (tror jag nu) Växjö.
Logiskt och lite dukat för SAIK att vinna Le Marklund, som man fräckt döpt om Le Mat-bucklan till.
Trodde LHC skulle ge mästarna en match efter den ruskigt starka kvartsfinalserien, men icke.
Tror inte heller Lakers rubbar Skellefteå.

###

Känns helgalet att en röststark opinion nu drivit det så långt att åklagarna kliver in i hockeyrinken.

Visst var det ett galet, smutsigt överfall och värt en lång avstängning – vad nu det innebär när spelaren redan lämnat klubben, ligan och landet – men aldrig ett fall för civil domstol.

Idrotten står aldrig fri från samhället i övrigt – men hur värderar och viktar civilrättsliga instanser ett slag mot skridskon som inte ens ger skada mot en smutsig tackling i huvudet som ändar karriären? Det ena före nedsläpp, det andra under match.
Och kärnfrågan är här när civilrätten ska gripa in; före under eller efter match?

Axel Holmström, 18 år, MVP i hela slutspelet? Omöjligt är det inte, även om jag kan tycka att några målvakter har burit lag på sina axlar.

Emil Nilséns sågning av Leksand och ledningens sätt att hantera saker och ting var motorsåg med turbo. Kolla in den här om du inte sett den

Kan hålla med Sanny Lindström; ska vi ha priser, eller awards som det numera heter på svenska, ska de baske mig tas ut med omsorg om de någonsin ska få status.

Ser nu överallt ordet kulturbärare när det handlar om Skellefteå. Kulturbärare har under snart 90 år varit Färjestads väg till framgång – so what´s new?

Och när jag ser ”experter” i början av April, redan innan årets säsong är avslutad, ranka nästa års SHL 1-14 tappar jag hakan. Hur dumt är det när silly season knappt ens fått i ettan än.

 

KORT & GOTT

 

### Känns nytt och lite märkligt att fira påsk som en vanlig människa utan att vara i steget till eller på resa från match. Det där med ägg, vänner, starta upp en motorcykel och varm solvägg har alltid kommit i andra hand så här års.

### Vet inte om jag tycker det känns helt ok att coachens hemmagjorda t-shirt tar fokus från spelarnas segerprestation i ett skarpt läge. Men media har bestämt sig för att han är ”skön” och då är det väl så…

### En hyllning till en underskattad NHL-svensk här

### Får man välja, och det får man här på sin egen sida, så väljer man såklart orange, Harleyorange. Men inte bara därför. Färgen symboliserar hälsan, entusiasmen, optimismen och vitaliteten – liksom självförtroendet, kreativiteten och modet. Färgen anses kunna mildra depressionen, men bör undvikas på arbetsplatser då den anses stimulera lusten att roa sig.
Allt enligt uråldriga Feng Shui-läror. Så välkommen att kommunicera kreativt och med lust.

### Undrar hur många SHL-kassörer som gör vågen för Karlskrona och Rögle upp och Leksand ner?

### Orange finns förresten på allt från buddhistiska munkar och till amerikanska astronauter.

### SE; Underbara SvT-dokumentärer Greklandsresan , Tom Alandhs Tord Grip-film eller filmerna om Björn Afzelius och Totta Näslund. Det är där, med dokumentärer, allvar, salt, glädje, sorg och riktiga människor som public service är som bäst och skickar motståndarna av banan. Inte på trötta såpakopior, sömniga caféprogram eller trendängsliga försök att fånga de som redan för länge sedan övergivit kanalen.

### LYSSNA; Brian Wilsons (Runaway Dancer!) och Van Morrisons (Some Peace Of Mind!) nya album visar att gammalt inte betyder dåligt.

### LÄS; Något på papper. Vila scrolltummen. Varför inte Lasse Anrell i NWT. Lysande påsktext om det inte helt muntra ämnet döden.

 

Tack för att jag fick ta er tid.

 

Dela gärna i sociala medier:

Posted on 6 april, 2015 in Blogg

Back to Top